Naar inhoud

Nieuws

Bloementapijt – De Rechtvaardige Rechters in bloei

Bloementapijt

Van 14 t.e.m. 17 september 2017 moet je op de Markt van Wetteren zijn. Het Bloementapijt 2017, De Rechtvaardige Rechters in Bloei, is een uniek bloementapijt van maar liefst 750 m². Bloemen en planten brengen het gestolen paneel in volle glorie terug!

Mogen we jou ook verwelkomen? Neem zeker ook een kijkje op ons facebookevenement

Gemeente Wetteren start (fleurige) zoektocht naar het gestolen paneel van de Rechtvaardige Rechters.

De zoektocht naar 'De Rechtvaardige Rechters', het paneel van het Lam Gods dat in 1934 gestolen is, spreekt over heel de wereld tot de verbeelding. Het is één van de grootste kunstroven aller tijden.

Het 'Lam Gods', voltooid in 1432 door de broers Hubert en Jan Van Eyck, is gerestaureerd te zien in de Gentse Sint-Baafskathedraal. Althans de buitenluiken ervan. Tegen 2020 zouden ook de binnenluiken gerestaureerd en weer terug moeten zijn.

Het authentieke paneel van de rechtvaardige rechters ontbreekt echter nog en dat leidt ons naar Wetteren. Op 11 mei 1935 zorgden gele affiches voor beroering in heel het land. De vermoedelijke dader van de diefstal was gekend. Vooral in Wetteren sloeg het nieuws in als een bom. De vermoedelijke dader was Arsène Goedertier, nochtans een zeer respectabele Wetteraar. Meermaals leidde de zoektocht naar Wetteren, maar telkens zonder resultaat…

De gemeente Wetteren wil nog eens alle middelen inzetten om het gestolen paneel, dat zich ergens in Wetteren zou kunnen bevinden, terug te vinden. Door de band van Wetteren met dit tot de verbeelding sprekende paneel wordt dit het centrale thema van het ‘Bloementapijt: De Rechtvaardige Rechters in bloei’.

Van 14 tem. 17 september kan je het groene 3D-kunstwerk op de Markt in Wetteren bewonderen waarop duidelijk het paneel van de Rechtvaardige Rechters te zien zal zijn.  Het bloementapijt zal ongeveer 750 m² groot zijn en gaat zelfs de hoogte in. Zo zullen de bomen, rotsen, heuvels, torens en kastelen meter hoog de lucht in prijken. Het tapijt zelf zal onder andere worden ingevuld door begonia’s, klimop, lavendel & dahlia’s.

Bij de start van de nieuwe zoektocht hoopt Wetteren ook u te mogen ontvangen om samen te genieten van dit prachtig bloementapijt en wie weet het paneel eindelijk terug te vinden.

Indien iemand het gestolen paneel alsnog eerder kan vinden, zet de gemeente Wetteren deze persoon maar al te graag mee in de bloemetjes.

Voor wie niet kan wachten tot het bloementapijt er ligt: Wetteren heeft maar liefst zes groepsformules in het thema van de rechtvaardige rechters, maar ook individuele toeristen kunnen het mysterie van de rechters beleven. Check de verschillende mogelijkheden op www. beleefwetteren.be

Meer info:

Toerisme Wetteren Markt 23 9230 Wetteren T : 09 366 31 04 toerisme@wetteren.be

Het Bloementapijt 2017 is een realisatie van gemeentebestuur Wetteren, in het project B(l)oeiend Oost-Vlaanderen, met steun van de Vlaamse overheid en Provincie Oost-Vlaanderen.

Verder bedanken we ook Boomkwekerijcentrum Regio Wetteren, het Scheppersinstituut Wetteren en het AVBS voor hun steun en medewerking.

Datum van het bericht: 29-07-2017